• Louis van Gaal is de nieuwe bondscoach van het Nederlands mannenelftal en moet het team klaarstomen voor het WK in Qatar.
  • Van Gaal heeft een indrukwekkend cv en wist in zijn loopbaan als trainer maar liefst 15 nationale titels in 4 landen op zijn naam te schrijven.
  • Dat hij de man is die Oranje van een slecht EK naar een derde plek op het WK kan brengen, is geen geheim. Maar wist je deze 8 zaken al over onze bondscoach?

Louis van Gaal is voor de derde keer aangesteld als bondscoach van het Nederlands mannenelftal. De bijna 70-jarige trainer is alweer de zesde bondscoach in zeven jaar bij Oranje.

Hij volgt Frank de Boer op die met het Nederlandse elftal een matig prestatie neerzette op het afgelopen EK. Met een kansloze nederlaag in de achtste finales tegen Tsjechië (0-2) moest Nederland het toernooi verlaten.

Van Gaal had vorig jaar na het vertrek van Ronald Koeman al bij de KNVB aangegeven beschikbaar te zijn voor de positie van bondscoach, ondanks dat hij al sinds 2016 met pensioen is. De KNVB besloot zijn aanbod niet aan te nemen en voor De Boer te kiezen, maar lijkt nu op die keuze terug te komen.

Het Nederlands elftal heeft behoefte aan een ‘echte baas’, oordeelden directeur topvoetbal Nico-Jan Hoogma en directeur betaald voetbal Eric Gudde toen ze het profiel van de beoogde opvolger van De Boer schetsten.

Van Gaal is volgens de top van de KNVB daarom de best beschikbare trainer om het Nederlands elftal naar het WK in Qatar te loodsen. Hij wist Oranje al eerder van een mislukt EK - in 2012 - terug naar de top te brengen: op het WK in Brazilië in 2014 pakte het Nederlands elftal onder zijn leiding de derde plek.

Dat Van Gaal grote clubs zoals Ajax, FC Barcelona, Bayern München en Manchester United heeft getraind, dat weet waarschijnlijk iedereen wel. Maar was je ook al op de hoogte van deze 8 bijzondere feiten over onze nieuwe bondscoach?


Van Gaal is de jongste van 9 broers en zussen en verloor op jonge leeftijd zijn vader.

Van Gaal werd in 1951 geboren in het Amsterdamse Watergraafsmeer, in een streng katholiek gezin met negen kinderen. Louis is de jongste van het stel en dat heeft, volgens zijn vriend Ruud Bröning, voor zijn sterke vergeldingsdrang gezorgd. "Hij heeft altijd aan zijn oudere broers moeten bewijzen dat hij ertoe deed. Zo van: ik kan ook wat", zei Bröning tegen NRC.

Vader Van Gaal was hoofdvertegenwoordiger bij een oliemaatschappij en overleed toen Louis elf jaar was. Volgens Louis heeft zijn vader hem als mens gevormd.

"Mijn vader had hetzelfde karakter als ik. Hij had een open oog voor de medemens, luisterde, maar durfde beslissingen te nemen die niet voor iedereen aanvaardbaar waren. Zijn kernwaarden waren eerlijkheid, eerbied, trouw en een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Deze waarden pas ik toe als ik mijn spelers train", zei Van Gaal tegen zijn biograaf Maarten Meijer.


Hij was een dwarse tiener die weigerde mee te doen aan 'hippietrends'.

Van Gaal groeide op in de hoogtijdagen van de flowerpowercultuur, maar weigerde zich aan trends te conformeren. Terwijl al zijn vrienden lang haar hadden, bleef hij vasthouden aan een maandelijkse knipbeurt. Jeans met wijde pijpen dan? Ook die waren niet aan Van Gaal besteed. Hij liep liever rond in zijn oude vertrouwde terlenka broek, een pantalon.

Het enige modeverschijnsel waar hij zich wel door liet verleiden, was de aanschaf van een Puch, een populaire brommer uit de jaren 60 met een hoog stuur. Van Gaal was zo dol op brommers dat hij zich zelfs, jaren later, liet fotograferen op een Solex voor de cover van het tijdschrift Bromfiets.


Van Gaal speelde zelf bijna 15 jaar als middenvelder in het betaalde voetbal.

Louis van Gaal als middenvelder bij Sparta. Foto: ANP
Louis van Gaal als middenvelder bij Sparta. Foto: ANP

Als bondscoach kent Van Gaal een succesvollere loopbaan dan als voetballer, maar hij kan best een balletje trappen.

Op zijn 21ste schopte Louis het tot het eerste elftal van Ajax, maar speelde daar nooit een competitiewedstrijd. Hij besloot daarom zijn geluk te beproeven bij de zuiderburen. Hij speelde vier seizoenen bij Antwerp FC voor hij zijn Belgische periode afsloot.

Terug in Nederland kwam Van Gaal bij het Rotterdamse Sparta terecht, waar hij uiteindelijk acht seizoenen weet vol te maken. In zijn tijd bij Sparta won hij niet alleen de Zilveren Schoen, maar speelde hij ook ruim vijf jaar samen met Danny Blind, die later onder zijn leiding aanvoerder van Ajax werd.

In 1987 beëindigde hij officieel zijn spelersloopbaan om zich te richten op het coachen.


Van 1977 tot 1988 was van Gaal niet alleen profvoetballer, maar ook gymleraar op de Don Bosco-school in Amsterdam.

Louis van Gaal. Foto: ANP
Louis van Gaal. Foto: ANP

Naast zijn voetbalcarrière is Van Gaal altijd zijn 'vak blijven uitoefenen' en was hij elf jaar lang gymleraar op de Don Bosco-school in Amsterdam-Oost. Volgens Van Gaal heeft dat hem veel coachingservaring opgeleverd. "Ik heb daar geleerd dat iedereen op zijn eigen manier benaderd moet worden en dat elke groep weer een specifieke aanpak vraagt. In het onderwijs heb ik geleerd mensen in gang te zetten", zei hij in 2014 tegen tijdschrift De Psycholoog.

Zelfs als gymleraar was Van Gaal al ontzettend fanatiek, zo schrijft journalist Koen Greven in NRC. "Ieder jaar ging ik met mijn moeder, die als leerkracht werkte, mee naar een softbaltoernooi voor middelbare scholen. Er waren drie categorieën: sterk, midden en voor de leuk. Tot de laatste categorie behoorde de school van mijn moeder. Maar de Amsterdamse Don Bosco-school kwam niet voor de lol. De fanatiek schreeuwende gymnastiekleraar, Louis van Gaal, kwam er voor de hoofdprijs en wist acht keer op rij het toernooi te winnen."


Hij is niet alleen een strenge coach, maar ook een strenge vader. Zijn dochters moeten hem met u aanspreken.

Louis van Gaal en dochter Brenda. Foto: ANP/Olaf Kraak
Louis van Gaal en dochter Brenda. Foto: ANP/Olaf Kraak

Louis van Gaal trouwt in 1973 met zijn jeugdliefde Fernanda, waar hij twee dochters mee krijgt: Brenda en Renate. In 1994 – Van Gaal is op dat moment coach bij Ajax – overlijdt Fernanda aan alvleesklierkanker. Zijn dochters zijn dan 15 en 18 jaar oud.

Hij staat voor de keuze: verder gaan bij Ajax of er zijn voor zijn dochters? Hij laat de beslissing over aan Brenda en Renate. Die zijn duidelijk. "Mama zou willen dat u doorgaat op deze weg", zeggen ze volgens de Volkskrant. "En wij ook. En wij kunnen dat."

En dus wordt het huishouden Van Gaal vanaf dat moment even strak georganiseerd als zijn voetbalteams. "De ene deed de was en het strijken, de ander hield het huis schoon, het koken werd verdeeld en ik haalde de boodschappen."

Net als op het veld verlangt Van Gaal ook thuis aangesproken te worden met u. Zelfs zijn dochters mogen hem niet tutoyeren. "Ik ben de vriend van mijn kinderen en ze houden van me, maar ik ben van een andere generatie en dat moeten ze beseffen. Ik vind het belangrijk met respect te worden aangesproken, door mijn kinderen en door mijn spelers", tekent zijn biograaf Maarten Meijer op.


Zijn fanatisme leidt soms tot bijzondere taferelen, zoals de beroemde karatetrap uit de Champions League-finale van 1995.

Louis van Gaal maakt een acrobatische sprong na een overtreding tijdens de finale van de Champions League. Foto: ANP
Louis van Gaal maakt een acrobatische sprong na een overtreding tijdens de finale van de Champions League. Foto: ANP

Op 24 mei 1995 staat Van Gaal met Ajax in de finale van de Champions League tegen het 'grote' AC Milan. De ploeg worstelt tegen de Italianen die ook nog eens de scheidsrechter op hun hand lijken te hebben.

Als vervolgens Milan-verdediger Marcel Desailly niet bestraft wordt door arbiter Ion Craciunescu, terwijl hij met gestrekt been op Ajax-vedette Jari Litmanen inkomt, wordt het Van Gaal te veel.

Woest imiteert de Ajax-trainer de trap van Desailly, wat volgens Patrick Kluivert een omslag van de wedstrijd betekent. "Het was een vrij ongebruikelijke actie, maar wel een goed getimede. De scheidsrechter floot bijna alles in het voordeel van AC Milan, maar dat was na de trap ineens voorbij. En de energie van Van Gaal sloeg ook op ons als team over", aldus Kluivert tegen De Telegraaf.


Van Gaal zou miljoenen hebben verloren door beursfraudeur Bernard Madoff.

Louis van Gaal was slachtoffer van beursboef Bernard Madoff. Foto: REUTERS/Brendan McDermid
Louis van Gaal was slachtoffer van beursboef Bernard Madoff. Foto: REUTERS/Brendan McDermid

In 2009 kwam naar buiten dat Van Gaal miljoenen zou hebben ondergebracht bij Fairfield Sentry. Dat Amerikaanse beleggingsfonds zette het geld weer weg bij Bernard Madoff, een Amerikaanse belegger die leiding gaf aan een van de grootste piramidespellen in de geschiedenis.

Volgens De Telegraaf probeerde Van Gaal zijn inleg terug te krijgen. Hij zou samen met twee andere beleggers beslag hebben willen leggen op ongeveer 6 miljoen euro. Volgens Fairfield zou het drietal 'slechts' 1,5 miljoen euro hebben ingelegd.

Madoff werd veroordeeld tot 150 jaar cel en overleed in april 2021 in de gevangenis. Of Van Gaal zijn geld ooit heeft teruggezien is niet duidelijk.


Hij staat bekend om zijn haat-liefdeverhouding met de pers.

Louis van Gaal in de clinch met televisiepresentator Hans Kraaij junior. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen
Louis van Gaal in de clinch met televisiepresentator Hans Kraaij junior. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

Van Gaal is niet dol op journalisten die hem kritisch bevragen over zijn prestaties. Zo weigerde hij regelmatig interviews met media die negatieve artikelen over hem gepubliceerd zouden hebben en nam hij geen blad voor de mond als hij vond dat er domme vragen werden gesteld.

Zo sprak hij de gevleugelde zin 'Ben ik nou zo slim of ben jij nou zo dom?' toen VI-verslaggever Ted van Leeuwen hem vroeg waarom het nieuws over het vertrek van Michael Reiziger en Edgar Davids van Ajax naar AC Milan was uitgelekt.

Ook vertelde hij journalisten face-to-face dat ze hem niet aanstonden. Hij zei trainer Ron Jans tijdens een persconferentie dat hij hem onbescheiden vond en vertelde NOS-verslaggever Andy Houtkamp tijdens een interview dat hij hem een 'nare jongen' vond.

Ook bij zijn laatste persconferentie als trainer van Barcelona kreeg de pers en het publiek het hard te verduren: "Hier bij Barcelona denken ze dat ze de beste van de wereld zijn. Maar Barcelona is niet de beste. Ik heb bij Ajax in zes jaar tijd meer titels gehaald dan Barcelona in honderd jaar.”

LEES OOK: Björn Kuipers floot als eerste Nederlander ooit een EK-finale – nu stopt hij als scheidsrechter en richt zich op zijn twee Jumbo-supermarkten